Kuchnia bałkańska

Faszerowany karp na świąteczny stół

Składniki:
-1 karp
-1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich
-2 cebule
-1 łyżka soli
-1 łyżeczka pieprzu
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-30 ml oliwy z oliwek
-2 cytryny
Sposób przygotowania:
-karpia oczyścić, umyć; posolić wewnątrz i od zewnątrz; na wierzchu posmarować oliwą; włożyć do natłuszczonej formy lub naczynia żaroodpornego z odrobiną wody na dnie
-poddusić cebulę; zdjąć z ognia; dodać: orzechy, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy; wymieszać
-farszem napełnić karpia; zaszyć; przykryć folią aluminiową
-wstawić do piekarnika; piec ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni
-po godzinie zdjąć przykrycie, przyrumienić do złocistego koloru
-podawać udekorowanego cytryną.