Bałkańskie śniadanko.



Pierwszym, tradycyjnym posiłkiem jest banica (inna bułgarska nazwa: biurek; po serbsku: banica, gibanica lub burek; po grecku: bureki, pita). Przygotowuje się ją z cienkich jak papier, płatów ciasta. Przekłada się je masą z sera typu feta, czasem, serem ze szpinakiem lub mięsem mielonym. Każdego ranka, gotowa, jeszcze ciepła, jest dostępna w osiedlowych sklepikach, piekarniach…

Banica z ciasta francuskiego.
Składniki:
-1 opakowanie ciasta francuskiego (450-500 g) - jeśli chcemy zastąpić oryginalne ciasto
-2 opakowania sera feta (400 g)
-1 filiżanka oleju
-4 jajka
-1 filiżanka wody mineralnej - gazowanej
Sposób przygotowania:
-Blachę wysmarować tłuszczem
-Ułożyć 1 warstwę ciasta (płat)
-Posypać pokruszonym serem
-Przykryć następną warstwą ciasta (płatem)
-Nożem podzielić ciasto na kilka prostokątów
-Zagotować olej i polać ciasto
-W naczyniu rozbijamy jajka i mieszamy z wodą mineralną, następnie wylewamy na ciasto, rozprowadzamy równomiernie
-Tak przygotowane ciasto, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do osiągnięcia złotego koloru
(Jeżeli używamy oryginalnego ciasta, układamy: płat ciasta, mase, płat ciasta, mase itd -wykorzystujemy 12 płatów- ciasto można też zrolować)
Banicę należy jeść ciepłą.